top of page
Søk
  • Charlie Media

Sjekk ProfilMonterings hytteprosjekt i særklasse

Oppdatert: 15. des. 2020


Langt til skogs, like under tregrensen ligger den vakre tømmerhytta og speiler seg i solskinnet som reflekterer i fjellvannet. ProfilMontering er ferdig med et svært krevende tømrerarbeid. Resultatet ble delikat.


Tømrermester Jørgen Østvang i ProfilMontering kikker seg fornøyd rundt. Sammen med kollega Steffen Haukedalen har han nå jobbet mer eller mindre i halvannet år for å ferdigstille innvendig og utvendig tømrerarbeid på den praktfulle tømmerhytta.
- Det er nok det mest krevende arbeidet jeg har vært med på i min tid i ProfilMontering. Men resultatet ble bra. Det er et fantastisk bygg, og moro å få være med på, sier Jørgen med et smil.

Han har jobbet i ProfilMontering siden 2001.
Store og tunge skiferstein


Arbeidet med hytte startet våren 2019. ProfilMontering rigget stillaser rundt hele hytta. Deretter ble den store villmarksskiferen møysommelig tatt av, taket revet, og bygget opp igjen lag for lag.


Alt blikkenslagerarbeid i kobber ble utført av ProfilMontering under ledelse av blikkenslagermester Kenneth Fuglesang. Deretter ble de store og ekstremt tunge skiferplatene lagt møysommelig på plass, en etter en. Skifersteinen ble lagret på stedet mens rehabiliteringen av hytta pågikk.


- De var ekstremt tunge. Vi måtte være fire mann for å løfte på plass de største skifersteinene, forteller Østvang.


Sikret mot grunnvann


Vinkelhytta består nå av en ny og gammel del. Hele taket ble imidlertid skiftet ut. Den største delen, det vil si rundt 100 kvadratmeter med tømmervegger, ble tatt ned, kjørt til bygda og fikset av en lokal entreprenør. Deretter ble det sprengt ut en hel underetasje.


- Det ble støpt ny plate, og bygget ny grunnmur. Hytta ligger på nivå med vannflaten på fjellvannet her, så støpen er vanntett. Hytta er dermed sikret mot vannlekkasjer fra grunnen, forteller Østvang.


Veggene i underetasjen ble deretter foret ut med fem centimeter, isolert og kledd med panel og plater som ble tapetsert.
Bærevegger i reisverk


Da tømmeret kom på plass, var det uten innvendige bærevegger. Innvendige bæringer skulle bestå av kraftige takåser og vegger i reisverk. Det resulterte i en krevende jobb for tømrerne i ProfilMontering.


En tømmerhytte vil nemlig synke sammen noen centimeter de første par årene - både på grunn av den store vekten av skiferstein, men også på grunn av tyngden av snø. Skillevegger i tømmer ville sunket sammen med ytterveggene. Det gjør ikke en vegg bygget i reisverk.


- Dette måtte vi ta hensyn til når vi satte opp bærevegger og lettvegger inne i hytta, sier Østvang.
Luksuriøse materialvalg


Det praktfulle bygget har luksuriøse materialvalg – både innvendig og utvendig. Skifer og kobberblikk er nevnt. Innvendig har tømrerne i ProfilMontering kledd vegger med bred Herregård sprekk, som er beiset med nøye valgt interiørbeis.


Enkelte rom har luksuriøs tøytapet, lagt utenpå sparklede plater. Tømmeret er vakkert pusset og beiset med nøye utvalgt farge. Listverket er en nytelse for øyet. Gulvlistene er 20 cm høye, malt, og består av tre komponenter. Listverket rundt dører og vinduer har to komponenter, og malt i samme farge. De aller fleste gulvene er tekket med 25 centimeter brede eikeplank, behørig limt og behandlet.
Heltre eikedører

- Taklistene er brede glattkantbord som er beiset, festet som en ramme i taket, i overgang tak/vegg. Det ble veldig pent, sier Østvang.


Samtlige innvendige dører er laget i heltre eik.


- Også de er veldig tunge. Vi slet med å få dem på plass. Men det gikk, og resultatet er strålende, sier Østvang.


PS: Under kan dere se detaljer fra den jobben som ProfilMontering utførte på denne praktfulle fjellhytta:


Comentarios


bottom of page