top of page
Søk
  • Charlie Media

- Profil-Montering gjorde en god, gammeldags, ærlig jobb for oss

- Dette er godt, gammeldags fagarbeid utført av Profil-Montering, sier Bernt Magne Eidahl, og ser fornøyd opp på sitt splitter nye, praktfulle hustak.

Boligen i Sætrangsgata 7 skinner mot oss. Det praktfulle gårdshuset i ny-klassisk stil og Mansard-tak stråler mot oss.


- Jeg er så fornøyd. Hele prosessen gikk veldig bra, og her ser du resultatet, sier Eidahl, og kikker opp på det nye takket på den praktfulle boligen. Ørjan Berg er daglig leder i Profil-Montering. Han er stolt av jobben som ble utført på denne boligen. - Bernt Eidahl kom til oss sommeren 2019 og ønsket pris på nytt tak. Mange av oss som jobber i Profil-Montering bor i Haugsbygd, og dette var umiddelbart et prosjekt vi virkelig ønsket være med på, sier Berg.


Taket lekket som en sil

Huseier Bernt Eidahl lar det skinne gjennom at huset på hjemgården betyr mye for familien.


- Og taket trengte rehabilitering. I fjor bestemte vi oss for å gjøre noe med taket, og det har virkelig blitt fint, sier Eidahl.


Han opplyser at boligen var mer enn klar for nytt tak. Før Eidahl og familien dro på ferier eller helgeturer, måtte de sette ut bøtter for å hindre vannskader innendørs.


- Taket lekket som en sil. Det rant vann inn. Taket var fra byggeåret 1924, og slik kunne det ikke fortsette, sier Eidahl, og smiler.
Totalpakka avgjorde valget


Han innhentet to tilbud før han bestemte seg.


- Jeg fikk to seriøse tilbud, og valgte Profil-Montering. Enkelt sagt, fordi de kunne levere en totalpakke til fastpris, inkludert blikkenslagerarbeidet. Dertil konstruktive forhandlinger med Ørjan Berg om avtale medførte et for meg enkelt valg av leverandør, sier Eidahl. - Her er det mye historie i veggene, og ikke minst på gården. I tillegg var dette taket en super utfordring for oss, rent faglig. Vi legger 70 tak i året, og har gjort det i mange år, men det er alltid utfordrende å regne pris på slike tak. Men god åpen dialog med Eidahl gjorde at vi fant gode løsninger på økonomi, kvalitet og løsninger. Eidahl var veldig engasjert og viste stor forståelse. Det ble aldri gjort kompromisser på kvalitet, supplerer Berg.


Kontrakten på jobben ble skrevet høsten 2019 og jobben ble gjort i tidsrommet mai-juli i 2020. - Dels fordi vi hadde som vanlig en travel høst, men også med tanke på zinkarbeidene, som er enklere å utføre når det er fine temperaturer i sommerhalvåret, sier Berg.

- Godt, gammeldags håndarbeid


Eidahl er imponert over måten Profil-Montering løste arbeidsoppgavene på.


- Dette er godt, gammeldags håndarbeid utført av flinke fagfolk. Alt er gjort manuelt. Det eneste mekaniske hjelpemiddelet de brukte, var kranen som heiste steinen opp på taket. Jeg er imponert, sier Eidahl.


Korte kommunikasjonslinjer


Selv kunne han følge hele arbeidsprosessen på nært hold. Korona-pandemien førte til at 64-åringen måtte benytte seg av hjemmekontor. Eidahl jobber til daglig som skogbruksrådgiver for Fylkesmannen Innlandet, og har kontor på Lillehammer.


- Vanligvis er jeg på Lillehammer i ukedagene, men i byggeperioden fra begynnelsen av mai til begynnelsen av juli, hadde jeg hjemmekontor. Dermed var det korte kommunikasjonslinjer. Jeg snakket daglig med byggeleder Odd Arne Grefsrud og folk som jobbet her, og det hele gikk smertefritt, forklarer Eidahl.


Krevende takjobb


Mansard-taket i Sætrangsgata er blant de mest krevende tak-arbeidene som Profil-Montering har gjort i 2020.


- Og det forstår jeg. Det er et krevende tak å jobbe på. Her er det åtte karnapper og bratte takvinkler. Det har vært en krevende takjobb, med mye blikkenslagerarbeid, påpeker Eidahl.
Valgte zink og enkeltkrum


Han valgte zink-beslag rundt gradrenner, mønepanner, vinduer, takrenner og nedløp.

- Det passer godt til huset, og zink hindrer også mose- og algevekst, forklarer Eidahl.

Alt over bordtaket ble skiftet. Enkelte steder var det råte etter alle lekkasjene. Råtten ved ble byttet ut med frisk ved og møysommelig bygd opp igjen.

Zink hindrer moseproduksjon


Kim Myhre var ansvarlig for blikkenslagerarbeidet på Eidahls hus, og er særdeles fornøyd med resultatet.

- Zink er et mykt og lett materiale å jobbe med. Fordelen med zink er at det ikke vokser mose på taket når du bruker dette materialet. Derfor brukte vi zink rundt mønepanner, i gradrenner, rundt vinduer, takrenner og nedløp, forteller Myhre.


Zink er et naturprodukt som gir en livsløpsstandard på taket. - Kombinasjonen naturelltegl og zink følger hverandres livsutvikling, og vil normalt stå flott i minimum 50 år, høyst sannsynlig mye lenger. Dette materialet patinerer seg med årene og får ett fint, grått utseende, forklarer Kim Myhre.

Krav fra Kulturminnefondet


Odd Arne Grefsrud var byggeleder på prosjektet. Han forteller at det ble brukt en tysk, enkeltkrum tvillingstein, Nelskamp SP 10, på Mansard-taket. Steinen har nøyaktig lik form som den gamle steinen som ble skiftet ut.


- Vi brukte en enkeltkrum tvillingtakstein, kombinert med zink-beslag. Kulturminnefondet og Fylkeskommune, som hadde gitt tilsagn om tilskudd, har visse krav for et så spesielt hus, sier Grefsrud.


Han er strålende fornøyd med det praktfulle resultatet på den meget spesielle boligen.


- Det var en krevende jobb, med mye skjæring og bruk av klips. Men det var en veldig interessant jobb, og du verden så fint det ble til slutt. Og det er ekstra hyggelig at boligeieren også er fornøyd, sier Odd Arne Grefsrud.

Oppdaget uregistrert kulehull i veggen


Ørjan Berg er opptatt av gårdens lange og dramatiske historie. Gården var nemlig sentral i forbindelse med historien rundt den tyske okkupasjon av Ringerike i 1940. - Vi må takke Eidahl for den innføringen han ga oss om disse tragiske dagene i Haugsbygd. Det er viktig å kjenne sin historie, på både godt og vondt, sier Berg. I forbindelse med stillasarbeidene, ble det oppdaget ett nytt kulehull på huset, som tidligere ikke var registrert. - Dette ga de som jobbet der ubehagelig gåsehud, og understreker det alvoret som skjedde i aprildagene i 1940, sier Ørjan Berg, som gjerne vil takke Eidahl for godt samarbeid og den tilliten Profil-Montering ble vist gjennom å få oppdraget.Comments


bottom of page