top of page
Søk
  • Charlie Media

Blikkenslagermester Espen Bråten har gått gradene i Profil-Montering: - En topp arbeidsplass!


Han gikk gradene fra ufaglært hjelpearbeider til blikkenslagerlærling, og til å ta fagbrevet etter 13 år i bedriften. I dag er Espen Bråten én av to blikkenslagermestere i Profil-Montering – og en som Ørjan Berg støtter seg godt på når prosjektene renner inn i ordreboka.


-Du vet, jeg hadde ikke engang fullført yrkesskolen da jeg kom hit. Jeg hadde jobbet som snekker før jeg fikk sjansene i Profil-Montering, og tok jobben som hjelpearbeider de første årene. Jeg var borti alt av jobber. Fra å bygge stillaser, til å rehabilitere tak, forteller Espen Bråten.

Han er ekte ringeriking, oppvokst og nå bosatt sammen med familien i Haugsbygd.

Vi møter 50-åringen i Hengsleveien, der Profil-Montering er i full virksomhet med å rehabilitere fasadene på en av trappeblokkene.


Skifter fasadeplater

Store stillaser bekler den ene fasadeveggen, der det tidligere var montert asbestplater. De har Profil-Montering fjernet etter strenge, gjeldende regler, og nå er Espen i gang med å isolere og ta mål til platene som skal bekle bygget.

- Vi har lektet ut 5 cm, isolert, kryss-lektet og kryss-isolert, og deretter lektet ut til lufting bak platene. Til slutt monterer vi vedlikeholdsfrie plater komplett, med alle nødvendige beslag, sier den sindige blikkenslagermesteren.
Tak-jobb på Norefjell Ski & Spa

Veggen er stor, men Espen er vant med store prosjekt. Det aller største han har vært med på, var byggingen av Norefjell Ski & Spa. Taktekkingen og blikkenslagerjobben på hotellet, og to av leilighetsblokkene i forbindelse med hotellet, er utført av Profil-Montering.

- Det var en veldig stor jobb for oss. Faktisk den største jeg har vært med på. Profil-Montering gjorde hele jobben med taktekking, og blikk på tak og vegger på Norefjell Ski & Spa. I tillegg la vi en del blikk innvendig, i basseng- og spa-avdelingen. Der monterte vi syrefaste beslag som tåler klorvann. Utvendig tekket vi hele taket med skiferstein, forteller Espen.

I tillegg har han jobbet på den såkalte Rørgården i Hønengaten, og en rekke andre, store prosjekter som Profil-Montering har utført. Espen er inne i sitt 23. år i Profil-Montering. En tid han ser tilbake på med stor glede.


Aldri arbeidsledig

- I løpet av disse årene har jeg aldri vært arbeidsledig. Ikke engang da koronaen veltet inn over oss. Usikkerheten kom selvsagt da alt dette skjedde i mars, men vi har hatt alle mann i arbeid hele tiden, og ting har gått veldig bra, sier Espen.

Han mener dette først og fremst er fortjenesten til Ørjan Berg og Jørgen Østvang, som står på dag og natt for at ordrebøkene skal være så fulle som mulig.
Tar smitteverntiltak på alvor

- Vi iverksatte smitteverntiltak som var mulig å gjennomføre med tanke på å få utført jobbene. Vi var sjelden, eller aldri, inne på hovedkontoret. Vi jobbet sammen i faste team, og vi var og er veldig nøye med renhold. Dette er smitteverntiltak som har fungert utmerket her i Profil-Montering. Folk har tatt det på alvor, sier Espen.

Han roser arbeidsmiljøet i bedriften.

- Varierte arbeidsoppgaver, ryddige forhold og godt arbeidsmiljø er stikkordene her. Det skal godt gjøres å ha det bedre på en arbeidsplass, sier han.


Krevende mesterbrev-utdannelse

Espen fullførte mesterbrevet sammen med kollega Kenneth Fuglesang. De to satte seg på skolebenken, og fullførte mesterbrevet i 2019. Det har ikke Espen angret på, selv om det var tøffe tak å sette seg på skolebenken i en alder av 47.


- Jeg fikk en aha-opplevelse der, ja. Det var utrolig krevende med skole. Jeg brukte både kvelder og helger for å komme i mål. Både i forhold til selve eksamen, og det at vi skulle levere en prosjektoppgave hver måned som vi måtte få godkjent på for å kunne gå opp til eksamen. Vi jobbet jo ved siden av, så det ble mange lange dager. Men vi var heldige, for Profil-Montering tok kostnaden med utdannelsen, sier Espen.

Den rutinerte fagarbeideren gleder seg nå som en unge til han kan reise til fjells for å jakte rype. Rypejakt er god «lading» av batteriene.

- Rypejakt er en utrolig fin avkobling. Komme seg til fjells med kompiser og jakte rype. Det er topp, sier blikkenslagermester Espen Bråten.
God støttespiller

Ørjan Berg er daglig leder ved Profil-Montering. Har er veldig fornøyd med å ha en støttespiller som Bråten med på laget.


- I starten av mars 1997 kom Espen Bråten på første arbeidsdag i Profil – Montering AS. En rolig Haugsbygd gutt med kul bil og bra musikkanlegg, sier Ørjan, og smiler.

Espen hadde jobbet med stillaser i Oslo, men nå ble Profil-Montering den nye arbeidsplassen. Den gang var fremdeles Svein Berg den som styrte firmaet.

- Svein ga Espen tidlig mye ansvar og tillitt. Resten er historie, og i dag er han Blikkenslagermester.
Historien

Profil-Montering stod ved ett veiskille de første årene Espen jobbet der. Den gang var Profil-Montering en servicebedrift for industrien, med mye fokus på stillas, stål og litt tyngre jobber. Åtte ansatte omsatte for 6 millioner.


- Norske Skog Follum var vår viktigste kunde. Men industrien i Hønefoss ble først preget av dårlig og økonomi, og som en følge av det forsvant en etter en av store firmaer, deriblant Follum. I tillegg forsvant det tre, flotte militærleirer. Jeg er imponert over alle de flinke folkene i Ringeriksregion som sørget for at det ikke ble slutten, men starten på noe helt nytt, sier Ørjan.


En solid reise

Og slik ble det også for Profil-Montering.

- Vi har alltid vært tilpasningsdyktige, og i dag ser firmaet helt annerledes ut. Jeg tok over som daglig leder i 2000 i en alder av 28 år. Mye tidligere enn planlagt, og var avhengig av å ha faglig flinke folk rundt meg. Espen var en av disse. Han har vært med på hele reisen. Og da virkelig hele reisen, fordi fravær fra jobb er ukjent for Espen. Har det vært fravær, så har det vært for å ta seg av syke barn. Han har forsovet seg 1 gang siden 1997. Da lot vi han sove til han våknet, forteller Ørjan med en munter tone.
Tillit, lojalitet og en god venn

Han mener Espen Bråten fyller hele ønskelisten for en arbeidsgiver.

- Jeg har alltid sagt at hvis man skulle klone mennesker i Norge, så ville jeg valgt Espen som mal for ansatte. En ting er at han løser alle faglige oppgaver han får, men like viktig er det at han utstråler tillitt, er ryddig med kunder, lojal, og ikke minst en god venn og kollega. Espen er mann av få ord, men ikke uten meninger. Når Espen banker på døra og ønsker å ta opp ting på vegne av ansatte eller noe som gjelder kunder eller prosjekter, så lytter jeg. Da er det alvor, og jeg tror jeg, uten unntak, har gjort de endringer som Espen har ønsket seg eller foreslått. Skal det være utvikling må vi ha medarbeidere som sier ifra når det er behov, sier Ørjan.


Her tar vi oss en fest

Alle som kjenner Profil-Montering vet at det sosiale er viktig, og med i dette, betyr det at vi rett og slett tar oss en fest en gang iblant. Ikke så ofte, men når vi gjør det, så gjør vi heller ikke det halvveis. Og Espen er alltid til stede, først oppe og sist i seng. Vi har hatt mange turer sammen, og dette er viktig avkobling fra en hektisk hverdag med mye jobb og alvor. Espen er vår faste mann i en gruppe blikkenslagere fra hele Norge som reiser på faglige turer i Europa. Her utveksles det erfaringer på uformelt plan, sier Ørjan, og legger til:


- Et så langt samarbeid gjennom snart 25 år, krever en gjensidig respekt for hverandre. Og Espen er en mann jeg har stor respekt for i jobbsammenheng. I tillegg er han en god venn, avslutter Ørjan Berg.

439 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page